Vaccinatie- en inenting adviezen
Voor Turkije zijn geen inentingen verplicht gesteld. Ongeacht verblijfsduur worden onderstaande vaccinaties voor Turkije aangeraden.

Vaccinatie- en inenting adviezen voor Turkije:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten waartegen we op jonge leeftijd al vaccineren.

Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie. Via hoesten gaat de ziekte van mens op mens over. In 2008 werden wereldwijd bij de WHO ruim 7.000 gevallen van difterie gemeld, vooral uit India. Maar ook in Turkije komt het voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot vijf dagen.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Een complete vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) bestaat uit twee prikken.

Hepatitis A is een zeer besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus verlaat het lichaam via ontlasting. De ziekte A verloopt bij kinderen vaak ongemerkt, volwassenen zijn er vaak wel ziek van. Hepatitis A begint plotseling met algemene malaise, griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen wordt de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Dit duurt ongeveer één à twee twee weken. Herstel duurt soms maanden. Men is dan moe en lusteloos.

Buiktyfus

Tegen buiktyfus heeft u één prik nodig. Deze geeft een bescherming van 60-70% voor een periode van drie jaar.

Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen. De ziekte begint met langzaam toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, malaise en vage buikpijn. De patiënt kan suf worden. Een korte periode van diarree, eindigt via verstopping vaak weer in diarree. Patiënten hoesten in het begin, zonder iets op te geven en hebben scherp omrande rode vlekken, vooral op de buik. Behandeling is meestal nodig. Bij kinderen jonger dan twee jaar verloopt de infectie vaak opmerkelijk mild.

 
Goed op reis naar Turkije Checklist voor Turkije | Contact opnemen