Eten & Drinken in Turkije
Geniet bij een bezoek aan Turkije van de heerlijke veelzijdigheid van de Turkse keuken!

Eten en drinken in Turkije

Wanneer u in Turkije bent kunt u volop genieten van de traditionele Turkse gerechten en dranken. Maak de keuze uit diverse verse vlees- en visgerechten, van gestoofde groenten tot zoete desserts, de Turkse keuken heeft het allemaal! Drink daarnaast traditionele Turkse thee en koffie en probeer eventueel een glaasje echte Turkse Raki (alcoholische anijsdrank).

Eten in Turkije

In Nederland kennen we de Turkse keuken met name van de bekende in overvloed verkrijgbare ‘fastfood-gerechten’ als Döner Kebab, Köfte en de Turkse pizza’s.

Uiteraard zijn deze lekkernijen in Turkije ook volop verkrijgbaar. Veel restaurants bieden naast deze lekkernijen ook andere traditionele gerechten aan als: Börek (gevuld blader- of filodeeg), Gözleme (soort gevulde platte broden) en Kokoreç (grillgerecht).

Turkse Mezze

Daarnaast is het aan te raden volop te genieten van een onderdeel van de Turkse eetcultuur, de Mezze. Dit is het opdienen van kleine gerechtjes (soort tapas) als tussendoortje of als voorgerecht.

Bekende Mezze gerechtjes zijn:

– Kalamar (calamaris)
– Köfte (gekruide gehaktballetjes)
– Humus (mousse van kikkererwten)
– Sarma (gevulde druivenbladeren)
– Falafel (gefrituurde kikkererwt balletjes)
– Cacik (dip van yoghurt met knoflook, komkommer en munt)

Vaak wordt er bij het nuttigen van deze Mezze een glaasje Raki gedronken.

Turkse desserts

De Turkse desserts staan vooral bekend om hun zoetigheid. Zo zijn er diverse vormen van taartjes, mousse en uiteraard ijs. Veel Turken sluiten hun maaltijd af met kleine zoete gebakjes van vruchten en noten. Een van de bekendste varianten is uiteraard de Baklava. Het zoete gebakje van filodeeg met (pistache)nootjes vaak doordrenkt met honing.

Drinken in Turkije

Een zeer populaire drank in Turkije is thee. Turkse çay is een sterke zwarte thee die geserveerd wordt in kleine glaasjes op een schoteltje. Vaak worden bij de thee zoetigheden genuttigd als bijvoorbeeld Turks Fruit.

Turkse koffie (kahve) staat bekend om zijn bezinksel die niet meegedronken wordt. Deze moet eerst goed naar de bodem zakken alvorens de koffie te drinken.

Naast deze traditionele dranken zijn in Turkije uiteraard de bekende fris- en fruitdranken te verkrijgen. Ondanks dat Turkije een Islamitisch land is zijn er (bij de meeste restaurants) ook alcoholische dranken als wijn en bier te bestellen.

 
Goed op reis naar Turkije Checklist voor Turkije | Contact opnemen